ATI mountain experience

KORT OM JÄMTLANDS LÄN

Jämtland är ett av Sveriges största län. Regionen kännetecknas av vacker natur med skogar, fjäll och vatten, god mat, kreativ företagaranda och en mycket kraftig turistisk expansion.

Här bor ca 127.000 människor – 1,5 % av Sveriges befolkning på 12% av landets totala yta. Länets industri domineras av små företag. Av de 7.000 företagen har bara ett 50-tal mer än 50 anställda. Länet har Europas renaste jordbruk och Sveriges lägsta antal anmälda brott.

I hela Jämtland finns bara en stad – Östersund. Den ligger mitt i länet och där bor ca 45.000 personer.

Sommartid är den jämtländska naturen kanske mest känd för sina fina vandringsleder och fiskevatten. På vintern är skidåkningen det starkaste dragplåstret, med Åre som största skidort och alpina centrum.

Utöver alla naturupplevelser kan man också uppleva ett rikt kultur- och musikliv. Storsjöyran t.ex. är Sveriges största stadsfestival och går av stapeln varje sommar.

Det finns flera starka outdoormärken i Jämtland, t.ex. Hillebergs Tentmaker, Lundhags, Trangia, Klättermusen och Extrem.

Mera information om Jämtlands län hittar du på bl.a. www.jamtland.se.FJÄLLBYN VÅLÅDALEN

Den lilla byn är omgiven av Vålådalens naturreservat – ett stort, skyddat område med gamla urskogar, rika våtmarker, mäktiga fjäll och unika vattendrag. Vålån och de mindre åarna i reservatet har kristallklart vatten som man kan dricka direkt, var än man rör sig.

Vålådalen ligger i Åre kommun (mera information www.are.se) 140 km väster om Östersund och 50 km söder om Åre.

Området är rikt på både djur och växter. Fjällräv, järv, björn och lo har fasta föryngringar och ren, älg, räv och ripa är mycket vanliga. I floran ingår bl.a. många orkidéer och typiska fjällväxter, som exempelvis fjällglim, isranunkel och fjälltolta. Den lilla oansenliga men mycket vackra orkidén brunkulla, Jämtlands landskapsblomma, växer här och kan avnjutas i blom under juni-juli månad.

I byn Vålådalen finns runt ett 30-tal fast boende i alla åldrar, varav några är aktiva renskötare. Det finns också en anrik, gemytlig fjällstation (www.valadalen.se) och ett fantastiskt fint naturum, väl värt ett besök (www.naturumvaladalen.se).VANLIGA FRÅGOR

- När kommer snön och hur mörkt blir det?

Snön kommer oftast i november och ligger kvar fram till slutet av april, i fjällen till slutet av maj. Temperaturen kan gå ner mot –35°C under den mörkaste perioden men vanligast är den runt -10-15°C. Goda chanser finns att få se det så spektakulära norrskenet, som kan flamma på natthimlen i grönt till rött. Trots att det finns lite eller ingen bakgrundsbelysning ger snön tillsammans med stjärnor och måne tillräckligt ljus för att kunna röra sig på skidor eller snöskor på kvällen eller natten. Perioden mars-maj kallas den femte säsongen eller vårvinter. Då är dagarna långa, det ligger fortfarande gott om snö och temperaturerna är mildare. En ljuvlig tid att uppleva fjällen – när det är som bäst åker man skidor i bikini!

Från mitten av juni till och med augusti är det högsommar. Även om solen går ner under horisonten så är det här en period av mycket ljus. Kvällar och nätter är så ljusa att man kan vara ute dygnet runt om man orkar. Sommartemperaturen ligger oftast runt 15-20°C men kan när det är som varmast gå upp till 30°C. Även om det är ovanligt, kan det på högfjället komma snöbyar också under dessa månader. Vill man plocka hjortron är augusti rätt månad att vara ute på myrarna. I september är det tid för lingon-, blåbär-, hallon- och svampplockning. Fram till och med oktober bjuds man ofta på svala och klara dagar med fantastiska höstfärger och nysnö på fjälltopparna. Mer om vädret på www.smhi.se eller www.klart.se.


- Vad kan man göra mer i området?

Åre //  Sveriges skidalpina centrum med mängder av aktiviteter året runt. Här finns bl.a. Holiday Club - stort äventyrsbad och konferenscenter med bastuland, bowling,
driving range m.m.

Skidor //  Åre och Duved är största skidsystemet med högst fallhöjd. Andra är Trillevallen (närmast Vålådalen), Edsåsdalen, Storlien m.fl.

Vandring/Turåkning //  Välmarkerade leder i vissa delar fjällen med enkla stugor för övernattning som är öppna både sommar och vintersäsong.

Hundspann //  Både dagsturer och flerdagsturer.

Renrajd //  Tur i ”akkja”, samisk pulka, som dras av en ren.

Tännforsen //  Isgrotta med hotell och konsertlokal vid Jämtlands största vattenfall.

Chokladfabrik //  Åre Chokladfabrik med butik.

Cykling //  Mountainbike; både lättare för barn, till mera avancerad downhill för ”vuxna”.

Vatten //  Kajakpaddling på Ottsjön. Forsränning, forskajak och riverboogie i världsklass. Ångbåt på Kallsjön eller Storsjön.

Klättring //  På klippa på sommaren och is på vintern.

Grottturer //  Både mindre och till Sveriges längsta på ca. 3.000 m.

Skärmflyg //  Från Åreskutan (högsta toppen i skidområdet).

Kite //  Tolkning med skärm på skidor.

Hästridning //  Islandshästar - både endags- och flerdagsturer.

Fiske //  Flugfiske i strömmande vatten och isfiske på vintern. Röding, öring, harr m.fl. Även kastspö och mete.

Se mera information på bl.a. are.se och visitare.com.


- Hur skall jag klä mig på turen?

Klädsel sommar

Trots den höga breddgraden kan det bli relativt varmt, så lätta men slitstarka kläder är att rekommendera. Snabbtorkande om du ska vara ute flera dagar. Riktiga regnkläder som andas och stövlar eller kängor som håller vatten ute är viktigt för komforten. Dessa bör vara anpassade för vandring. Något varmt t.ex. en tjockare fleecetröja måste finnas med i packningen och även mössa och tunna vantar då det kan bli kallt uppe på fjället.


Klädsel vinter

Jacka och byxor i vind- och vattentätt material utan isolering, som skalplagg. Isoleringen bör istället bestå av ett bra underställ i ull eller syntet och sedan en tjockare tröja att dra över. En varm jacka i t.ex. dun som kan dras över alla andra kläder är ovärderligt. Pjäxor eller kängor som har plats för minst två par lite tjockare strumpor i ull är ett måste. Handskar och mössor bör anpassas efter aktiviteten.


- Kan jag bli uppäten av rovdjur?

De stora rovdjuren björn, lo, järv och ibland varg rör sig i vårt område. Men de är av naturen väldigt skygga. Att få se dessa djur ses som något alldeles extra. Inga dödsfall finns registrerade. De fåtal incidenter som skett är att jägare med hund kommit i kontakt med björn. Det har aldrig hänt någon olycka med ”vanliga” friluftsmänniskor. Det farligaste rovdjuret, människan, är det naturligt glest med och träffar man på denna i skogen eller på fjället blir det sällan någon dramatik…

 

- Var kan jag bo?

Vålågårdens Värdshus & Camping
Fräsch, fin och trevlig anläggning i Östra Vålådalen, byn där ATI har sitt kontor och hem. Britta med familj tar hand om dig och lagar dessutom god, hemlagad och mycket prisvärd mat med fisk och vilt på menyn! 

Ottsjö Fjällhotell
Bo i byn med fjällvärldens vackraste utsikt! Ett trevligt litet hotell, mitt i gamla fjällbyn Ottsjö, där Gunilla med personal hälsar dig varmt välkommen till såväl familjesemester som konferens!

Vålådalens Fjällstation
Gammal anrik fjällstation med hög klass och olika alternativ på boende. Mycket mysigt och genuint. 

Holiday Club
Modernt hotell med konferenscenter, stort äventyrsbad med bastuland, bowling, driving range m.m.


Mera tips om boende på visitare.com

 

- Vilka kartor behöver jag

Z6 Storlien - Ljungdalen
Fjällkartan 1:100.000  Lantmäteriet


Z7 Åre - Vålådalen - Bydalen
Fjällkartan 1:100.000 Lantmäteriet

6 Östersund
Röda kartan 1:250.000 Lantmäteriet

 

- Har ni några nyttiga länkar?

 
// TÅG

Vi ser självklart helst att ni använder er av tåg när ni kommer till oss - för miljöns skull!

Restid med tåg till Åre
Från Trondheim ca 2,5 timmar
Från Sundsvall ca 4 timmar
Från Gävle ca 7-8 timmar
Från Stockholm ca 8 timmar
Från Göteborg ca 12-13 timmar
Från Malmö ca 13-15 timmar

 

// BUSS
Årebussen

 

// BIL

Avstånd till Åre
Trondheim 166 km
Sundsvall 284 km
Stockholm 659 km
Göteborg 855 km
Malmö 1 093 km


// FLYG

Åre/Östersund eller Trondheim

Flygtaxi

från Åre/Östersunds flygplats

från Trondheim

 


// VÄDER
SMHI Klicka vidare till fjällväder och Åre.

Klart.se

Yr.no

Storm.no

 

// UTRUSTNING

Klättermusen Outdoorproducent från området med hög kvalité. 

Lundhags Lokal outdoorproducent. 

Hilleberg Tält


// ÖVRIGT 

 Are.se  Här finns det mesta - aktiviteter, boende, taxi, turistbyråer mm.
Fjällsäkerhetsrådet Mycket att läsa innan fjällturen.
Naturum Vålådalen Information om fjällområdet och naturen vi rör oss i.

Följ oss på

och få senaste nytt!

OM RESMÅLET

Lite fakta och användbara länkar om Vålådalen och Åreområdet

// LÄS MER

PACKLISTOR

Bra och detaljerade packlistor för vinter- och sommarturer

// LÄS MER

NYHETSBREV

// LÄS MER

 

-- SKF-kc - blå.jpg